Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Καστοριά, η αρχόντισσα της Μακεδονίας....

 
Kastoria
 
Επισκεφθείτε την πανέμορφη Καστοριά, ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Μακεδονίας που μπορεί εύκολα να ικανοποιήσει τον επισκέπτη σε όλα τα επίπεδα! 
Η αρχοντική της ατμόσφαιρα δεν είναι τυχαία. Λόγω του γουνεμπορίου υπήρξε μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Ελλάδας. Μια βόλτα στις παραδοσιακές γειτονιές Ντολτσό και Αποζάρι, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά και τις ανθισμένες αυλές, είναι αρκετή για να μας πείσει!
Σημείο κατατεθέν είναι φυσικά η λίμνη Ορεστιάδα που πλαισιώνει την πόλη. Απολαύστε τη μεγαλοπρεπή εικόνα της πόλης να καθρεφτίζεται στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης, χαλαρώστε παρατηρώντας τα αμέτρητα υδρόβια και αρπακτικά πουλιά που βρήκαν καταφύγιο σε αυτό τον εκπληκτικό υγρότοπο ή απολαύστε τη λίμνη εν πλω επιβιβαζόμενοι στο δημοτικό καραβάκι «Ορεστιάς»!
«Σκαρφαλώστε» μέχρι την κορυφή του λόφου για να θαυμάσετε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Μητρόπολης, καθώς και μια μαγευτική θέα στην πόλη!
Επισκεφθείτε τη «Σπηλιά του Δράκου», ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με επτά υπόγειες λίμνες στη βόρεια πλευρά της.
 Οι λάτρεις του ski και του snowboard θα ενθουσιαστούν με τις πίστες που περνούν μέσα από πυκνά δάση οξιάς στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου, μόλις 22 χλμ. από την πόλη!
 Ας μην παραλείψουμε, τέλος, να αναφερθούμε στην πλούσια πολιτιστική της ζωή: Στο Νεστόριο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το διάσημο πλέον River Party πλάι στον Αλιάκμονα, ενώ στις αρχές του Γενάρη στην Καστοριά αναβιώνουν τα «Ραγκουτσάρια », έθιμο που έχει τις ρίζες του στις διονυσιακές γιορτές!
Δικτυακός τόπος για τον Δήμο Καστοριάς: www.kastoriacity.gr

Λίμνη Καστοριάς

Η Λίμνη Καστοριάς ή Ορεστιάδας βρίσκεται στη δυτική Μακεδονία, στο Νομό Καστοριάς, σε υψόμετρο 620 μ. Η επιφάνειά της καλύπτει έκταση 28 - 30 km2. Το μέγιστο βάθος της είναι 9,1 μέτρα ενώ το μέσο βάθος 4,4. Η λίμνη έχει νεφροειδές σχήμα με μέγιστο μήκος 8,4 km, μέγιστο πλάτος 5,8 km ενώ το μήκος της ακτογραμμής της είναι 35,8 km. Οι ορεινοί όγκοι που περιβάλλουν τη λίμνη είναι το Βέρνον (βορειοανατολικά), Βίγλα (δυτικά) και Άσκιον, Κορησσός και Πύργος (νότια, νοτιοανατολικά). Είναι εσωτερική λίμνη γλυκού νερού και βρέχει την πόλη της Καστοριάς. Γύρω από το βορειοδυτικό τμήμα της υπάρχει παραποτάμιο δάσος.
Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό κυρίως επιφανειακά μέσω χειμάρρων. Ο μεγαλύτερος είναι ο Ξηροπόταμος που εκβάλλει στο ανατολικό τμήμα της. Η εκροή του νερού της λίμνης γίνεται μέσω χειμάρρου προς τον Αλιάκμονα.
Εκτός από τους χειμάρρους και το νερό της βροχής, η λίμνη Ορεστιάδα τροφοδοτείται και από πολλές υπολίμνιες πηγές. Είναι υγρότοπος μεγάλης σημασίας για τα υδρόβια, αλλά και για τα αρπαχτικά πουλιά και χρησιμεύει ως περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμασης.
Συντηρεί πλούσια ορνιθοπανίδα - περίπου 200 είδη - που περιλαμβάνει σπάνια και απειλούμενα είδη, προστατευόμενα από τη διεθνή και την εθνική νομοθεσία. Χαρακτηριστικότερα από αυτά είναι οι λαγγόνες και οι αργυροπελεκάνοι, τέσσερα είδη ερωδιών, οι βουβόκυκνοι, οι αγριόπαπιες, οι νυχτοκόρακες, οι κορμοράνοι, οι φαλαρίδες Fulica atra, νερόκοτες Gallinula chloropus, νανοβουτηχτάρια Tachybaptus ruficollis και πολλά άλλα παρυδάτια πουλιά.
Πέρα από το μεγάλο αριθμό πουλιών που φιλοξενεί, είναι η μοναδική λίμνη στην Ελλάδα, στην οποία υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν έναν από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης.
Είναι η δεύτερη πιο παραγωγική σε αλιεύματα λίμνη της Ελλάδας. Τα είδη των ψαριών που υπάρχουν στη λίμνη είναι ο κυπρίνος (Γριβάδι), η πέρκα, το τσιρώνι, το γλήνι, ο γουλιανός, η τούρνα, η πλατίκα, το πρικί και η πεταλούδα.
Η λίμνη της Καστοριάς υπήρξε γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Προκόπιος, στο έργο του "Περί κτισμάτων" που συνέγραψε το 558 μ.χ, αναφέρει λίμνη Καστοριάς στη Μακεδονία. Αναφέρει μάλιστα ότι επί της χερσονήσου της λίμνης Καστοριάς υπήρχε από παλιά πόλη "ευδαίμων" που ονομαζόταν Διοκλητιανούπολη.
Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού, ενώ θεωρείται μια από τις ομορφότερες λίμνες των Βαλκανίων. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης της Καστοριάς και έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000».

Ναοί της Καστοριάς

Στην πόλη της Καστοριάς μπορείτε να επισκεφθείτε τους εξής ναούς:
  •  Παναγία Κουμπελίδικη, του 10ου αι. Διαθέτει χαρακτηριστικό τρούλο (κουμπέ) και θαυμάσια αρχιτεκτονική. Είναι ο πιο γνωστός ναός της πόλης.
  •  Άγιοι Ανάργυροι. Aποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της πόλης κι έχει αγιογραφίες του 11ου και του 12ου αι.
  •  Άγιος Νικόλαος Κασνίτζη, του 12ου αι., με μοναδικές τοιχογραφίες.
  •  Άγιος Στέφανος, του 9ου αι., τρίκλιτη βασιλική.
  •  Ταξιάρχης Μητροπόλεως, του 10ου αι.
  •  Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, 4 χλμ. από την πόλη. Eξαιρετικό βυζαντινό μνημείο του 9ου-10ου αι., με μοναδικής ομορφιάς αγιογραφίες του 12ου αι. Είναι χτισμένη στην όχθη της λίμνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου